U bent hier

Home

rasbeschrijving

Type en stand Belgen hebben de eigenschap een zo groot mogelijke duif te willen fokken. Dit is bij de Figurita absoluut niet de bedoeling! klein is namelijk het handelskenmerk van de Figurita.

In Spanje is het gewicht van de Figurita in de standaard opgenomen. Het gewicht wordt daar verlangd tussen de 150 en 170 gram. Bij ons ligt het gewicht van de gemiddelde Figurita wat hoger, de meeste zijn hier rond de 200 gram. We zien graag kleine dieren, maar zijn van mening dat het meest complete diertje moet winnen en niet per definitie de kleinste. Het moet een Figurita zijn die aan alle raseigenschappen voldoet. Bij keuze uit twee gelijke dieren gaat echter de kleinste voor.Zeer kleine duivinnen zijn ongeschikt voor de kweek, veelal leggen ze maar één ei wat ook nog eens met veel moeite gaat.

Ik richt me op showdieren waar ook nog mee te kweken valt. Hoewel het een erg kleine duif is, willen we er toch wel een beetje body op zien. De borst is gerond en relatief gezien breed, de vleugelbogen moeten zichtbaar gedragen worden. De sterk afhellende stand geeft het diertje een trotse opgerichte houding. De staart mag de grond echter niet raken. De hals van de Figurita wordt iets teruggetrokken gedragen. Bij een juiste stand en halsdracht kun je vanuit het oog een loodlijn trekken tot de benen. Zodra het oog boven de benen wordt gedragen vertonen de Figurita’s de juiste stand. In actie gaat de Figurita op z'n tenen staan, waardoor de trotse houding nog eens versterkt wordt. Verder is het een korte duif waardoor de slagpennen bijna tot het einde van de staart reiken. De kop van de Figurita kan het beste vergeleken worden met die van de Italiaanse Meeuw, echter met het belangrijkste verschil dat de snavel van de Figurita met de voorhoofdslijn meeloopt. Er is dus geen sprake van de zogenaamde snavelhoek.! Het voor- en achterhoofd vormen een hoek met de afgeplatte bovenkant van de schedel. Dit wordt ook wel trapeziumvormig genoemd.De snavel is krap middellang. De Figurita moet zelf in staat om de eigen jongen groot te brengen. Het is daarom belangrijk er op te letten dat de snavels van onze Figurita niet te kort en niet te fijn worden.

We willen niet hetzelfde laten gebeuren wat jaren terug de Hamburger Sticken meeuw is overkomen, beginnen met een middelsnavelige meeuw en eindigen met een kortsnavelige. Het zelf groot kunnen brengen van de jongen is een belangrijk streven.  Figurita’s moeten de jongen prima zelf kunnen grootbrengen. Bij de juiste verzorging brengen ze met gemak meerdere legsels groot. De snavelkleur hangt af van de veerkleur en loopt van blank naar donkerhoornkleurig. De neusdoppen zijn klein en hebben een fijne structuur.. Witte Figurita's hebben donkere ogen. De oogkleur van gekleurde Figurita’s is oranjerood tot rood, bij de verdundkleurigen is de kleur wat lichter. Een wat fletse of troebele oogkleur komt voor. Dit zullen ze niet bestraffen het is op dit moment nog niet te zwaar. Type en stand zijn namelijk belangrijker.De oogranden worden smal en fijn van weefsel verlangd.

We mogen echter niet vergeten dat we hier met een meeuw te maken hebben en daardoor komen er nogal eens wat grovere oogranden voor. Enige soepelheid is bij de beoordeling van dit onderdeel geboden. De kleur van de oogranden is in overeenstemming met de veerkleur. Een euvel wat voorkomt is het te krap bevederd zijn rondom de ogen. De oogranden worden dan niet goed meer afgedekt. Dit is natuurlijk foutief. De Hals, Keelwam, Floquet en Jabot De hals wordt iets teruggetrokken gedragen, waardoor er een kleine knik wordt getoond. Dit geeft de dieren extra uitstraling.


De Figurita behoort tot de meeuwenrassen. Dit is enerzijds te merken aan het vertrouwelijke karakter, maar ook aan 3 belangrijke uiterlijke kenmerken: de jabot, de grote ogen en, in iets mindere mate, de keelwam.De jabot dient goed ontwikkeld te zijn.

De Spanjaarden zien graag dat deze in een "strikje" begint, ofwel de zogenaamde “Floquet”, en zo rijk mogelijk tot aan het midden van de borst doorloopt. Ook willen ze graag dat het jabot eindigt in een rozet, dit laatste is voorlopig een utopie. Zelfs in Spanje moet de duif die dit heeft nog geboren worden.Verder behoren ze een kleine keelwam te hebben. Het komt voor dat de keelwam ontbreekt, dit geeft de Figurita een vreemde uitdrukking en is foutief. De benen De beentjes van de Figurita zijn middellang. Doordat de dieren in actie op de teentjes staan lijken ze op dat moment wat langer.


Figurita's komen zowel kaalbenig als bekousd voor. Bekousde dieren hebben alleen bevederde loopbeentjes en een licht bevederde buitenteen. De middentenen zijn kaal en aanzet tot gierhakken is een fout. We zien ze nog (te) weinig op de tentoonstellingen.

De kleurslagen de Figurita is in Nederland erkend in een groot scala aan kleurslagen. We zien echter vooral de witte, blauwgebanden en de roodzilvergebanden. Minder vaak zien we ze in zwart, rood, geel, geelzilver en schimmel.Erkend zijn ze in:Wit, zwart, rood, bruin, dun, geel en kaki,Blauw zwartgeband, blauwzilver donkergeband, roodzilver-, geelzilver-, bruinzilver- en kakizilver geband en smoky blauw met zwarte banden.Blauw-, blauwzilver-, roodzilver-, geelzilver-, bruinzilver- en kakizilver gekrast.Blauw donkergekrast.Blauw-, blauwzilver-, roodzilver-, geelzilver-, bruinzilver- en kakizilver schimmel.Zwart-, rood-, bruin-, dun-, geel- en kaki sproetkop.Zwart-, rood-, bruin-, dun-, geel- en kaki donkergetijgerd.Zwart-, rood-, bruin-, dun-, geel- en kaki lichtgetijgerd. Zoals u ziet is er voor elk wat wils! Veel kleurslagen zijn nog vrij jong en laten wensen zien in type en/of in kleur en tekening. Op dit moment zijn wit en blauw zwartgeband de toetskleuren binnen het ras.Ook zijn we goed op weg om de andere kleuren in het kleinere type te hebben, maar er is nog werk aan de winkel.