U bent hier

Home

historiek

Door flink wat speurwerk op het internet en talloze bladen en boeken te hebben gelezen hebben wij het een en ander aan geschiedenis over de Figurita gevonden, hieronder de feiten in het kort samengevat.

Figurita's stammen waarschijnlijk af van Tunische Meeuwen. Deze zijn rond 1600 via handelsroutes vanuit Egypte in Europa terecht gekomen. In Engeland zijn hier onder andere de Engelse Owl en de Afrikaanse Meeuw uit ontstaan. De Tunische Meeuwen van toen hadden lang niet zo’n gestroomlijnde kop als de Afrikaanse Meeuw van tegenwoordig.


In België had de Tunische Meeuw tot aan de oorlog een vlakke schedel, net als de huidige Figurita. Dat deze kopvorm mogelijk zelfs de oorspronkelijke is en niet slechts minderwaardige vogels betreft die men verkocht in Afrika, wordt bevestigd door wat Trübenbach in 1923 meedeelde. Hij herhaalde wat de eerste liefhebber van Tunische en Chinese Meeuwen in Duitsland schreef. Daaruit kan worden vastgesteld dat de toen ontvangen Chinese Meeuwen "niet zo hoekig van kop waren” als de Tunische Meeuwen.

Al bovengenoemde rassen zijn nauw verwant met de Figurita. Van de Figurita zijn twee verschillende subrassen bekend, de Figurita Valenciana en de Figurita Sevilla. Deze laatste soort komt echter minder vaak voor dan zijn collega.

In Nederland kennen we alleen de Figurita Valenciana. In dit artikel spreken we alleen over het laatstgenoemde ras. De Figurita Valenciana is een Spaans ras en was vlak na de oorlog bijna verdwenen. In die tijd mochten onder Franco alleen maar pica duiven (een soort postduiven) gehouden worden. Pere Prats heeft in die tijd de Figurita gered.

Op de Balearen waren nog enkele fokkers van het ras en hij heeft als kleine jongen deze dieren overgenomen en in stand gehouden.Nadat Franco weg was, heeft Pere de Figurita toevertrouwd aan een aantal liefhebbers die lid waren van de vereniging "el Francoli". Ramon Amenos en Antonin Quatrecasas zijn twee liefhebbers uit die tijd die ze nog steeds hebben. Zij hebben het ras verbreid en op een hoger pijl gebracht.

Ondertussen zijn er dieren geëxporteerd naar verschillende Europese landen en Amerika. KarakterKenmerkend voor het ras is het rustige en vertrouwelijke karakter. Natuurlijk komen er verschillen voor die stam of kleurslag gebonden zijn.

De Figurita gedraagt zich rustig en nieuwsgierig in het hok en is een rustige duif in de tentoonstellingskooi. Tijdens het broeden blijven de duiven op het nest als de eigenaar het hok binnenkomt. Deze eigenschappen horen bij het ras.

Door kruising met andere rassen kunnen dit aantrekkelijke karakter verloren gaan, een zaak waarop geselecteerd kan en moet worden.